"VÄNNÄS I VÅRA HJÄRTAN" 

 

 Hem
 Intresseföreningen
 Vännäsgården
 Bagarstuga
 Fotoalbum
 Kultur och historia

 


Bo och leva i Vännäsberget

Vi som bor och lever i Vännäsberget tycker att vi lever ett bra liv utan stress. En trygg och harmonisk miljö att växa upp och leva i. Här är villorna billiga och vi har nära till barnomsorg, skola och äldreomsorg.

Landsbygden ger så mycket som är gratis; närheten till skogen, marken, vattnet, fåglarna och djuren. En miljö som helar kropp och själ.

 

Fakta om Vännäsberget

Vännäsberget är en mycket gammal bygd. Redan under stenåldern för mer än sex tusen år sedan bosatte sig de första människorna i den här området och förmodligen har älvdalarna varit befolkad hela tiden tills våra dagar. Det finns två kända stenåldersbyar inom byns område, Lillberget och Stor Bändberget.

Vi som bor här kallar byn för Vännäs. Anledningen till att byn heter Vännäsberget är att det i Västerbotten finns ett samhälle som heter Vännäs. För att skilja poststationerna åt bestämdes att vårat Vännäs skulle heta Vännäsberget. I gamla dokument kallades byn för Wendeness och Vendnes.

De första skrivna dokumenten där Vännäs finns med är vid bildandet av Kalix socken i slutet av 1400-talet. I 1539 års bågmannaskattelängd eller vinterskatten som det även hette upptogs sju husbönder.

Byn kom att tillhöra Överkalix socken vid delningen i mitten på 1600-talet och naturligtvis Överkalix kommun när kommunerna bildades.

Från början låg byn på östra sidan av Ängesån . Under 1600-talet anlades nya gårdar så att byn låg på båda sidorna om Ängesån. I början av 1800-talet uppfördes ett järnbruk och sågverk på Ängesåns västra sida. Den delen av byn fick namnet Gyljen och blev sedan som en by för sig.

Lästips:
Vännäsbergets Historia » »

 

Arbete

Det finns flera småföretag i Vännäsberget som ger människor arbete. Många Vännäsbor har arbete inne i samhället Överkalix. Andra veckopendlar till sina arbetsplatser.

 

Fritid

Naturen ger oss många naturliga fritidsaktiviteter. Skogslandskapet erbjuder bärrika marker från naturens eget skafferi. Vintertid kan vi göra utflykter med skidor och skoter i en storslagen natur.

Sommartid har vi den underbara badstranden Storsanden vid Ängesån. Deltalandskapet ger många möjligheter till trevliga och spännande naturupplevelser.

Bor man på landsbygden är jakt och fiske ett naturligt fritidsintresse för många. Vännäsbergets VVO förfogar över 10000 ha jaktmark för småvilt och älg. Det finns en stor tillgång på fina fiskevatten i älvar och sjöar i närheten av Vännäsberget.
Utflykter » »

Flera Vännäsbor är renägare och är med i Ängesåns Sameby. Samebyn har ungefär tvåtusen renar som man vårdar.

Hästar och ridsport är ett naturligt intresse för speciellt unga flickor. I Vännäsberget finns ett ridcenter som har många bra aktiviteter för ridintresserade ungdomar. Det finns två familjestall. Skogen och naturen erbjuder fina möjligheter till ridutflykter.

Vintertid underhåller Överkalix Snöskoterklubb 45 mil välpreparerade leder. De arrangerar tävlingar och träffar för sina medlemmar.
Överkalix Snöskoterklubb » »

Lappberget har en året runt friluftsanläggning med asfalterade banor för löpning och rullskidor. Vintertid finns en backe för utförsåkning och spår för längdåkning. Lappbergsbacken har fallhöjd 90 meter och en längd på 440 meter. En pulkabacke finns för de minsta. Cafeterian är öppen under backens öppettider. preparerade spår med elljusslingor. Det finns även längre dagsspår på 8-30 km. Frilustsanläggningen har en bastu som är öppen till 21.00


Öppettider Lappbergsbacken: Köldgräns -18C
Onsdagar kl 17:00 - 21:00
Lördagar kl 10:00 - 16:00
Söndagar kl 10:00 - 16:00
Längdåkning: Alla dagar kl 07:00 - 21:00

Överkalix IF har idrottsverksamhet för ungdomar och aktiva. Studieförbunden och andra föreningar har ett brett utbud av studiecirklar och andra aktiviteter. Centralorten Överkalix kallas för Bränna och där finns Folkets Hus, badhus, motionshall, ishall och ungdomsgård.

Badhusets öppettider:
Tisdag och torsdag kl 16:00 - 19:00
Inga badleksaker efter kl 18:00

Ungdomsgården Ulven öppettider:
Onsdag kl 18:00 - 21:00
Fredag  kl 18:00 - 23:00
Söndag kl 18:00 - 21:00

 

Biblioteket

Inne i Bränna finns ett välsorterad bibliotek med ett stort utbud av böcker. Det finns även många tidningar och tidskrifter. Nu går det även att låna ljudböcker, E-böcker och själv söka i många databaser.

Du kan söka i bibliotek på Internet för att se om den bok du vill låna finns inne, söka fler böcker av din favoritförfattare eller reservera böcker. Du kan också låna ljudböcker och musik på CD och även VHS-filmer gratis eller DVD-filmer för 10:-/film i 3 dygn.

Är du intresserad av släktforskning kan du göra det i släktforskningsrummet. Där finns mikrofilmer, mikrofish och olika förteckningar i skriven form. Material som du saknar beställer man hem till självkostnadspris. I

Internet för allmänheten finns tillgängligt.

Öppettider för allmänheten:

Måndag 14.00 – 19.00
Tisdag 14.00 – 19.00
Onsdag 14.00 – 19.00
Torsdag 12.00 – 15.00
Fredag 12.00 – 15.00

Öppettider för förskola och skola under terminen
Måndag - onsdag 9 - 12

 

Kommunikationer

Länstrafiken i Norrbotten AB har ansvaret för kollektivtrafik med buss och de har många linjer så det går enkelt och snabbt att ta sig fram.
Länstrafiken » »

Närmaste flygplats ligger i Luleå och kallas för Kallax som är en internationell flygplats. Det är drygt tio mil till Kallax från Bränna.
Kallax flygplats » »

 

Service

Vi har bara sju km till centralorten Bränna med kyrka, vårdcentral, tandvård, apotek och social omsorg. Där finns ett komplett köpcentra med Grand Artic Hotell, hantverkare, verkstäder och affärer.

 

Utbildning och barnomsorg

Grundskolan och gymnasieskolan finns inom samma område i centrala Överkalix. I nära anslutning till skolorna finns sporthall, bibliotek, badhus och ishall.

Gymnasieskolan och Komvux i Överkalix erbjuder många nationella program i samarbete med Kalix och Övertorneå gymnasieskolor. Gymnasieskolan erbjuder även Flexibelt Lärande för vuxenstuderande och Svenska För Invandrare. Nu finns det möjlighet att läsa högskoleutbildningar på distans.

Närmaste universitet är Luleå Tekniska Universitet som har ett brett utbud av linjer och enstaka kurser. Avståndet är ca 10 mil från Bränna.
Luleå Tekniska Universitet » »

Numera har Länstrafiken dagliga bussturer till Luleå
Tidtabeller » »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lästips:

Heart of Lappland

Kalix River

Korpen Överkalix

Vännäsbergets Ridcentra

Ängesån Fiske

Överkalix Kommun

Överkalix Församling

Överkalix IF